Wanneer is er geen verplichting tot re-integratie spoor 2

Spoor 2 re-integratie is aan de orde wanneer een werknemer langdurig ziek is en er op korte termijn geen concreet zicht is op herstel en terugkeer in eigen werk. E moet dan naar een nieuwe functie gezocht worden bij een andere werkgever. Maar er zijn situaties denkbaar waarbij spoor 2 niet of nog niet ingezet hoeft te worden.

 

Dat kan bijvoorbeeld wanneer een werknemer dusdanige beperkingen heeft dat er door de bedrijfsarts is geconcludeerd dat er geen benutbare mogelijkheden zijn en hierdoor het tweede spoortraject niet gestart hoeft te worden. Dit besluit dient dan vastgelegd te worden in een plan van aanpak waarna UWV op een later moment kan toetsen of alle re-integratieactiviteiten in spoor 1 juist zijn verlopen en de beslissing om niet tot spoor 2 re-integratie over te gaan gegrond is.

 

Het advies van bedrijfsarts weegt dus zwaar. Meestal gaat het hier om een situatie waarin de werknemer aan het revalideren is en spoor 2 activiteiten een belemmerende werking zouden kunnen hebben op het herstel van de werknemer. Ook kan het zijn dat de werknemer dusdanig ernstig ziek is dat er sprake is van progressieve medische klachten, bijvoorbeeld wanneer een medewerker is uitbehandeld. In dat soort situaties hoeft er geen spoor 2 traject opgestart te worden en kunnen werkgever en werknemer een vervroegde WIA-aanvraag overwegen.

 

Vervroegde WIA-aanvraag

Een vervroegde WIA-aanvraag kan tot de 68e ziektewet worden aangevraagd. Een vervroegde WAI-aanvraag is te overwegen wanneer definitief duidelijk is dat een werknemer niet meer zal herstellen. Normaal gesproken moet de werknemer in uiterlijk de 93e ziekteweek een WIA-aanvraag indienen waarna na 104 weken de WIA-keuring plaatsvindt.

 

Een vervoegde WIA-aanvraag wordt enkel toekend wanneer 100 procent duidelijk is dat er sprake is van volledige arbeidsongeschiktheid voor het eigen en ander werk. Daarnaast dient er definitief sprake te zijn van een medische eindsituatie. De aanvraag moet door de werknemer zelf bij UWV worden ingediend.

 

Wilt u meer in formatie over spoor 2 re-integratie of de mogelijkheden van een vervroegde WIA-aanvraag onderzoeken? Neem dan contact op met Joep Herni van Werkcontact. Hij is te bereiken via het contactformulier rechts op deze website of telefonisch via 070-345 77 63 of 06-14 75 94 12.

  Contact & informatie

  Wilt u vrijblijvend meer informatie ontvangen over de mogelijkheden van spoor 2 re-integratie?
  Bel dan 088-033 30 08 of vul hier uw gegevens in en wij bellen of mailen u zo snel mogelijk terug.

  Naam *

  E-mail *

  Telefoon

  Bel mij terug

  Uw bericht *