Heb ik recht op een transitievergoeding bij re-integratie tweede spoor?

Vanaf 1 juli 2015 is de transitievergoeding bij wet geregeld. Deze wet regelt het recht op een transitievergoeding voor eenieder die in loondienst werkt en ontslagen wordt. De transitievergoeding is een vergoeding bij ontslag die door de werkgever aan de ontslagen werknemer wordt uitbetaald. De werknemer met een tijdelijk contract heeft ook recht op een transitievergoeding. Formeel moet de werknemer de transitievergoeding gebruiken voor scholing of de inkoop van begeleiding om de transitie naar een nieuwe baan te vergemakkelijken. In de praktijk is de transitievergoeding echter gewoon een wettelijk geregelde ontslagvergoeding.

 

Spoor 2 re-integratie

Spoor 2 re-integratie of re-integratie tweede spoor betekent het hervatten in werk bij een andere werkgever. Tijdens een spoor 2 traject wordt er dus voor een zieke werknemer gezocht naar ander passend en duurzaam werk bij een nieuwe werkgever. Wanneer er sprake is van een tweede spoortraject en het dienstverband na twee jaar ziekte door de werkgever wordt beƫindigd moet de transitievergoeding worden uitgekeerd. Of de medewerker nu wel of niet een nieuwe baan heeft gevonden is daar overigens niet van invloed op. Na twee jaar zal er sowieso een WIA-keuring plaatsvinden, tenzij de werkgever niet aan zijn re-integratieverplichtingen heeft voldaan. In dat geval zal UWV een tijdsanctie opleggen en duurt de wachttijd tot de WIA-keuring langer.
De werkgever kan compensatie vragen van de transitievergoeding die wordt betaald in verband met het ontslag. Zo voorkomt de staat dat werkgevers twee jaar nadat zij loon aan zieke werknemers zijn blijven doorbetalen, te maken krijgen met de opeenstapeling van kosten. Bovendien verhoogt dit systeem de veiligheid van de werknemers. Dit zorgt ervoor dat werkgevers na twee jaar ziekte sneller het dienstverband beƫindigen.

 

  Contact & informatie

  Wilt u vrijblijvend meer informatie ontvangen over de mogelijkheden van spoor 2 re-integratie?
  Bel dan 088-033 30 08 of vul hier uw gegevens in en wij bellen of mailen u zo snel mogelijk terug.

  Naam *

  E-mail *

  Telefoon

  Bel mij terug

  Uw bericht *