Rechten en plichten op het gebied van solliciteren
Vanuit wet- en regelgeving (WIA, WW, Wet verbetering Poortwachter) worden van een werknemer inspanningen verlangd met betrekking tot solliciteren. Er moet minimaal 1 sollicitatie-inspanning per week worden verricht, dit kan variƫren van het schrijven van een brief tot het hebben van telefonisch contact. Het is belangrijk dat men hiervan aantekening maakt, zodat men altijd de sollicitatieactiviteiten kan overleggen. Ook het deelnemen aan een re-integratietraject wordt gezien als inspanning. Van een werknemer wordt gevraagd dat zij of zij op zoek gaat naar passende arbeid. Passende arbeid is alle arbeid die op de arbeidsmarkt voorkomt en die kan worden verkregen op grond van medische beperkingen enerzijds en opleidings- en arbeidsverleden anderzijds, op eigen niveau of 1 niveau lager.
Ook functies welke wellicht wat minder aanspreken, maar die wel verkregen kunnen worden op grond van medische beperkingen en opleiding/arbeidsverleden, zullen moeten worden geaccepteerd. Het doel is een werknemer zo snel mogelijk van werk naar werk te krijgen. Een werknemer kan dan later alsnog zelf een keuze maken om verder te kijken naar ander werk. Hoe langer een werknemer arbeidsongeschikt is, hoe meer arbeid als passend wordt beschouwd. Dan is ook gangbare arbeid (alle arbeid die op de arbeidsmarkt voorkomt, zowel op het eigen niveau als op het laagste niveau, dat wil zeggen ongeschoolde arbeid) als passend te beschouwen.
Mocht een werknemer een andere baan vinden tegen een lager maandloon, dan heeft een werknemer gedurende de 1e 2 jaar van ziekte (de periode van loondoorbetalingsverplichting van de huidige werkgever) nog recht op aanvulling, in het 1e jaar doorgaans tot 100% en in het 2e jaar tot 70% van het oude loon vanuit het oude dienstverband (zie CAO of arbeidsovereenkomst).