Kan ik een vaststellingsovereenkomst tekenen wanneer ik nog geen WIA-beslissing heb?
Wanneer je als medewerker na twee jaar ziekte wordt ontslagen heb je gewoon recht op de transitievergoeding. Dit is een bij wet bepaalde regeling die voorziet in een ontslagvergoeding wanneer je ontslagen wordt, ook als je ziek uit dienst gaat. Als je ziek bent word je meestal na twee jaar ziekte ontslagen. Althans, wanneer UWV van mening is dat jij en je wekgever voldoende re-integratie inspanningen hebben geleverd. Zowel aan spoor 1 als spoor 2 re-integratie. Je wordt dan gekeurd voor de WIA. Dit is een keuring waarbij de hoogte van een eventuele uitkering wordt bepaald voor iemand die 2 jaar ziek is en daardoor niet meer kan werken of niet meer hetzelfde werk kan doen.
26 wekeneis
Of je dus wel of niet ontslagen mag worden hangt af van de WIA-beslissing. Daarnaast speelt ook de 26 wekeneis een rol. Dit is een regel waarbij getoetst wordt of er verwacht kan worden dat je binnen 26 weken alsnog beter gemeld kan worden. Wanneer de verwachting is dat je als medewerker binnen 26 weken alsnog kunt herstellen, krijgt je werkgever geen ontslagvergunning van UWV. In deze situatie kan het soms beter zijn wanneer je nog geen vaststellingsovereenkomst hebt getekend. In de toekomst kun je dan weer werkuren afdwingen bij je werkgever omdat het beter gaat.
Wanneer de verwachting is dat je binnen 26 weken niet beter bent gaat UWV akkoord met je ontslag en mag je werkgever jou ontslaan. Het UWV noemt dat ontslag in verband met langdurige arbeidsongeschiktheid. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:
- Je bent door ziekte niet meer in staat te werken
- Het is onwaarschijnlijk dat je binnen 26 weken beter gemeld kan worden
- He eigen werk kan niet aangepast worden
- Er is geen ander passen werk voor jou bij je werkgever
- De loondoorbetalingsplicht van twee jaar (104 weken) is voorbij
Opzegverbod
Voor je werkgever geldt in de volgende situaties een opzegverbod:
- Je werkgever mag jou niet ontslaan tijdens de eerste twee jaar van je ziekte
- Als jouw werkgever onvoldoende aan je re-integratie heeft gedaan. In dat geval legt UWV een loonsanctie op en moet je werkgever jou voor een bepaalde periode langer doorbetalen.
Wel of geen vaststellingsovereenkomst tekenen?
Of het in afwachting van de WIA-beslissing verstandig is akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. In sommige situaties kan het beter zijn om het wel te doen. Bijvoorbeeld wanneer het wel zeker is dat er voldoende is gedaan aan je re-integratie en er ook geen kans is op terugkeer in eigen of ander werk bij je werkgever. Door de grote achterstanden bij UWV – WIA-beslissingen zijn momenteel gemiddeld genomen 20 weken te laat – kan het tekenen van een VSO wel alvast al enige zekerheid en duidelijkheid geven. Maar zoals gezegd is het in iedere situatie maatwerk. Laat je dus goed informeren!