Re-integratie tweede spoor. Zinvol of niet?

Wanneer een medewerker ziek wordt en na een jaar nog niet is hersteld wordt er door de arbodienst meestal een spoor 2 traject geadviseerd. Vaak wordt dit gedaan na een arbeidsdeskundig onderzoek waarbij de arbeidsdeskundige een 2e spoortraject adviseert.

 

De wet poortwachter schrijft voor dat de werkgever en de werknemer gedurende twee jaar verantwoordelijk blijven voor re-integratieactiviteiten gericht op terugkeer in eigen of ander werk. Wanneer nog niet duidelijk is dat terugkeer in eigen werk haalbaar is of wanneer al vaststaat dat dit niet mogelijk is, dient er een spoor 2 traject ingezet te worden.

 

Bij de eerste situatie – wanneer nog niet duidelijk is dat terugkeer in eigen werk wel of niet mogelijk is – spreken we van een tweesporenbeleid. Er wordt dan ingezet op spoor 1 (terugkeer in eigen of ander werk bij de eigen werkgever) en spoor 2 (werk bij een andere nieuwe werkgever). Wanneer al duidelijk is dat terugkeer in eigen of ander werk bij de eigen werkgever niet mogelijk is, wordt er volledig ingezet op het tweede spoor.

 

Wanneer er sprake is van een tweesporenbeleid mag het tweede spoor 2 traject niet belemmerend werken op het herstel van de medewerker en de kansen in het eerste spoor.

 

Het risico van overbelasting van een toch al zieke werknemer is reëel omdat deze zich zowel op re-integratieactiviteiten in het eerste als in het tweede spoor moet richten. Het tweede spoor moet dan vaak op het eigen tempo van de werknemer worden gevolgd, zonder dat de verplichtingen ten aanzien van de wet poortwachter worden genegeerd. Wanneer duidelijk is dat de medewerker niet meer hersteld en werk in het eerste spoor niet meer mogelijk wordt geacht, dient er volledig op het tweede spoor gefocust te worden.

 

De resultaten van spoor 2 trajecten

Hoewel er geen recent onderzoek is gedaan naar het resultaat van spoor 2 re-integratie kan men ervan uitgaan dat de resultaten beter zijn dan pakweg vijf of tien jaar geleden. De arbeidsmarkt is krapper geworden waardoor werkgevers eerder bereid te zijn mensen met een beperking in dienst te nemen. Dat is in ieder geval wat wij zelf terugzien in onze praktijk. Er is aanzienlijk meer mogelijk vandaag de dag.

 

Zolang mensen willen werken en iets te bieden hebben zijn de meeste werkgevers vandaag de dag bereid mee te denken met werkzoekenden die omwille van een beperking zijn uitgevallen in hun oorspronkelijke werk.  Vaak ontstaat die mogelijkheid overigens pas na de twee jaar wachttijd van de zieke werknemer. Wanneer de WIA-keuring heeft plaatsgevonden dus en er een WIA-percentage is vastgesteld. Tijdens de twee jaar wachttijd kan er wel alvast gebruik worden gemaakt van een detacheringsconstructie tussen de huidige werkgever en de potentiële nieuwe werkgever van de medewerker.

 

Voordelen nieuwe werkgever

Wanneer een werkgever iemand met een WIA-indicatie aanneemt kan deze gebruik maken van de no-risk polis van UWV. Dit is een kosteloze verzekering waarmee de nieuwe werkgever verzekerd is tegen ziekte van de medewerker. Daarnaast kan er mogelijk ook een beroep worden gedaan op het loonkostenvoordeel.

 

Meer informatie over spoor 2 re-integratie

Wenst u zich te informeren over spoor 2 re-integratie? Neem dan contact met ons op. We informeren u vrijblijvend en objectief over de mogelijkheden in uw situatie.

 

    Contact & informatie

    Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende offerte voor een spoor 2 traject of een arbeidsdeskundig onderzoek? Bel dan 088-033 08 80 of vul hier uw gegevens in en wij bellen of mailen u zo snel mogelijk terug.

    Naam *

    E-mail *

    Telefoon

    Bel mij terug

    Uw bericht *