Arbeidsdeskundig onderzoek

Een arbeidsdeskundig onderzoek is gericht op het beoordelen van de belastbaarheid en mogelijkheden van een werknemer die langdurig niet in staat is om te werken. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door een onafhankelijke, gecertificeerde arbeidsdeskundige.

De arbeidsdeskundige voert gesprekken met zowel de werkgever als de werknemer en brengt vaak ook een bezoek aan de werkplek. Daarnaast maakt de bedrijfsarts gebruik van de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML), waarin zij hun visie op de huidige belastbaarheid van de werknemer toelicht.

 

Op basis van deze informatie kan de arbeidsdeskundige een objectief oordeel vellen over de vraag of de werknemer kan terugkeren naar de eigen werkplek of ander passend werk binnen het bedrijf. Tevens kan beoordeeld worden of er een tweede spoortraject moet worden opgestart.

 

Wanneer is het verstandig om een arbeidsdeskundig onderzoek in te zetten?

Een arbeidsdeskundig onderzoek dient binnen de eerste 52 weken van de ziekteperiode te worden uitgevoerd. Het is echter aan te raden dit zo vroeg mogelijk te initiëren, vooral wanneer er geen zicht is op een snelle terugkeer van de werknemer. Op deze manier is er voldoende tijd om de mogelijkheden van de werknemer grondig te verkennen.

 

Er zijn verschillende situaties waarbij het inzetten van een arbeidsdeskundig onderzoek nuttig kan zijn:

– Wanneer een langdurig zieke werknemer aangeeft weer aan het werk te kunnen gaan.

– Als er onduidelijkheid bestaat over de mogelijkheid van de werknemer om terug te keren naar de huidige functie.

– Wanneer het niet duidelijk is wat de arbeidsmogelijkheden van de werknemer zijn.

– Als het re-integratieproces niet soepel verloopt.

– Wanneer het doel van de re-integratie onduidelijk is.

 

Doel van een Arbeidsdeskundig Onderzoek

Een arbeidsdeskundig onderzoek heeft als primair doel te beoordelen of een werknemer in staat is om zijn of haar eigen werkzaamheden te hervatten. Indien dat niet mogelijk blijkt, wordt er onderzocht of de werknemer aangepast werk binnen de huidige functie kan verrichten of eventueel een andere rol bij de werkgever kan aannemen. Dit doet men binnen het kader van re-integratie in het eerste spoor. Mocht ook dit niet haalbaar zijn, dan wordt er gekeken naar geschikte functies bij een andere werkgever, waarna de re-integratie in het tweede spoor kan worden opgestart.

Samenvattend draagt een arbeidsdeskundig onderzoek dus wezenlijk bij aan het re-integratieproces van een langdurig zieke werknemer.

 

Inhoud van een arbeidsdeskundig onderzoek

Het arbeidsdeskundig onderzoek steunt op enkele belangrijke uitgangspunten:

– De belastbaarheid van de werknemer: in hoeverre kan de werknemer zowel fysiek als mentaal functioneren?

– De belasting van de huidige functie: welke specifieke eisen worden er aan de werknemer gesteld in de huidige rol?

– De mogelijkheden op de arbeidsmarkt: welke alternatieve functies zijn beschikbaar voor de werknemer?

– Het arbeidsdeskundig onderzoek wordt uitgewerkt in een arbeidsdeskundige rapportage.

arbeidsdeskundig onderzoek

Tijdens een arbeidsdeskundig onderzoek worden de (on)mogelijkheden van de werknemer in kaart gebracht

Een arbeidsdeskundig onderzoek bestaat uit verschillende belangrijke stappen:

Intakegesprek: In deze fase komt de arbeidsdeskundige in gesprek met zowel de werknemer als de werkgever om de huidige situatie te verkennen.

 

– Beoordeling van Medische Gegevens: Hier beoordeelt de arbeidsdeskundige de medische gegevens van de werknemer, waaronder de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) van de bedrijfsarts. Tijdens dit proces kan ook overleg plaatsvinden met de bedrijfsarts.

– Beoordeling van de Functie: De arbeidsdeskundige onderzoekt de functie van de werknemer en analyseert de bijbehorende belastingen. Dit kan ook inhouden dat er een bezoek aan de werkplek wordt gebracht.

– Beoordeling van de Arbeidsmarktmogelijkheden: In deze stap kijkt de arbeidsdeskundige naar de mogelijkheden op de arbeidsmarkt voor de werknemer.

– Advies: Ten slotte formuleert de arbeidsdeskundige zijn bevindingen in een re-integratierapport, waarin advies wordt gegeven aan zowel de werknemer als de werkgever over de mogelijkheden voor werkhervatting.

 

Kosten Arbeidsdeskundigen Onderzoek

De kosten voor een arbeidsdeskundig onderzoek kunnen per organisatie verschillen, omdat elk onderzoek speciaal is afgestemd op de unieke situatie van de betrokkenen. Desondanks zijn er enkele vaste elementen die essentieel zijn om tot een solide advies te komen.

Gemiddeld bedragen de kosten voor een dergelijk onderzoek ongeveer €1.250, welke doorgaans door de werkgever worden gedragen.

 

Is een Arbeidsdeskundig Onderzoek Verplicht?

Een arbeidsdeskundig onderzoek is niet wettelijk verplicht, maar zowel werkgevers als werknemers worden wel verwacht zich actief in te zetten voor de re-integratie. Het UWV hecht groot belang aan deze onderzoeken. Indien dit type onderzoek te laat wordt ingezet, kan de werkgever een loonsanctie riskeren wanneer een werknemer een WIA-aanvraag indient.

 

Wat gebeurt er als een werknemer het niet eens is met de uitkomst van het onderzoek?

Als een werknemer het niet eens is met de resultaten van het arbeidsdeskundig onderzoek, is het van essentieel belang om dit direct tijdens het gesprek met de arbeidsdeskundige te uiten. In dat gesprek moet de werknemer ook toelichten waarom hij of zij het oneens is. De arbeidsdeskundige kan hierop reageren en eventueel, na overleg met de bedrijfsarts, het advies aanpassen.

Als de werknemer na dit gesprek nog steeds ontevreden is met de uitkomst, heeft hij of zij de mogelijkheid om een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een arbeidsdeskundig onderzoek?

Een arbeidsdeskundig onderzoek heeft zowel voordelen als nadelen. Hieronder worden de belangrijkste punten belicht:

Voordelen:

– Het onderzoek biedt helderheid over de vervolgstappen.

– Het kan de doorlooptijd verkorten.

– Het helpt om sancties van het UWV te vermijden.

Nadelen:

– Het onderzoek kan leiden tot discussies wanneer werkgever en werknemer verschillende belangen hebben. De werkgever kan bijvoorbeeld willen dat de werknemer weer aan het werk gaat, terwijl de werknemer dit misschien niet op prijs stelt.

– De werknemer kan een negatief beeld hebben van het arbeidsdeskundig onderzoek, omdat de uitkomst bepaalt of hij of zij kan terugkeren naar het werk. Het is echter belangrijk om te beseffen dat de deskundige ook gericht is op het begeleiden van de werknemer in zijn of haar loopbaan.

 

Opvragen offertes

Via het formulier rechtsboven op deze pagina kunt u meerdere offertes opvragen om een arbeidsdeskundig onderzoek uit te laten voeren. Klik hier voor een overzicht van onze locaties.

    Contact & informatie

    Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende offerte voor een spoor 2 traject of een arbeidsdeskundig onderzoek? Bel dan 088-033 08 80 of vul hier uw gegevens in en wij bellen of mailen u zo snel mogelijk terug.

    Naam *

    E-mail *

    Telefoon

    Bel mij terug

    Uw bericht *

    Offerte(s) arbeidsdeskundig onderzoek

    Het kan soms een uitdaging zijn om de juiste Arbeidsdeskundige te vinden. Wanneer u ons belt op p 088-033 08 80 of het contactformulier hierboven invult inventariseren wij geheel vrijblijvend uw behoefte.

    Wij zoeken vervolgens naar één tot maximaal drie experts in ons netwerk die het beste aansluiten bij uw specifieke situatie, waarbij we uiteraard rekening houden met de wettelijke kwaliteitseisen en mogelijkheden voor kostenbesparing.

     

    Binnen 24 uur een offerte

    Binnen 24 uur ontvangt u maximaal drie op maat gemaakte offertes. U kunt deze offertes gemakkelijk met elkaar vergelijken en zo de arbeidsdeskundige kiezen die het beste bij u past.