Wat is een Tweesporenbeleid?

Wanneer er sprake is van langdurig ziekteverzuim van een medewerker en deze het eigen werk niet meer kan uitvoeren, dient de werkgever te beoordelen of er andere werkmogelijkheden binnen het bedrijf aanwezig zijn. Dit noemen we een herplaatsing in het eerste spoor ofwel re-integratie spoor 1.

 

Wanneer een langdurig zieke medewerker geen mogelijkheden in het eerste spoor heeft dient de mogelijkheid van extern werk onderzocht te worden. Dit noemen we re-integratie in het tweede spoor ofwel spoor 2 re-integratie. Indien de twee trajecten naast elkaar lopen is er dus sprake van een tweesporenbeleid.

 

Spoor 1 re-integratie

De volgende gegevens zijn nodig om een herplaatsing in het eerste spoor te beoordelen:

 

  • De door de werkgever aangedragen informatie over de overige functies binnen de organisatie.
  • De van werknemer verkregen informatie ten aanzien van eigen scholingsniveau, arbeidsniveau en affiniteiten.
  • De belastbaarheid zoals vastgesteld door de bedrijfsarts in de Lijst Arbeidsmogelijkheden en beperkingen (LAB).

 

Onderzocht moet worden of er bij de eigen werkgever ook de mogelijkheid bestaat voor het samenstellen van een nieuw loonvormend takenpakket. Dit houdt in dat beken moet worden of er een mogelijkheid bestaat om tot een nieuwe duurzame functie te komen die structureel passend is bij de beperkingen van de werknemer.

 

Bij een tweesporenbeleid wordt er zowel een spoor 1 als een spoor 2 traject gevolgd

 

NB: de verantwoordelijkheid om te beargumenteren waarom een samenstelling van taken en/of het herplaatsen in andere functie(s), niet structureel en duurzaam mogelijk is, ligt bij de werkgever. Van werkgever wordt verwacht dat dit besproken wordt met werknemer en gedocumenteerd wordt in het plan van aanpak.

 

Bij potentieel passende functies die op het moment zelf door het ontbreken van vacatures of formatieruimte niet aan de werknemer kunnen worden aangeboden, verlangt het UWV dat de werkgever de vinger aan de pols houdt. In dat kader verlangt het UWV van de werkgever, dat de werkgever doorlopend verslag doet van alle zich binnen de organisatie voordoende vacatures en baanopeningen. Het UWV zal in het kader van de Poortwachtertoets aan de hand van een dergelijk doorlopend verslag willen toetsten of er kansen op het aanbieden van passende werkzaamheden aan werknemer zijn gemist.

 

Na 1 jaar ziekte

Volgens de verplichtingen die voortvloeien uit Wet verbetering poortwachter moet uiterlijk na 1 jaar verzuim wanneer er nog geen sprake is van werkhervatting of een gedeeltelijke werkhervatting van minimaal 65% een tweesporenbeleid opgestart worden.

 

Dat geldt in de situatie waarin:

 

  • werknemer naar verwachting niet binnen 3 maanden na het verstrijken van het eerste ziektejaar volledig werkzaam is in ander passend werk,
  • het aangeboden werk niet structureel aangeboden kan worden,
  • er twijfel is over de termijn van 3 maanden, de passendheid of wanneer niet duidelijk is of het werk structureel aangeboden kan worden.

Dit betekent dat de mogelijkheden bij de eigen werkgever periodiek kunnen worden onderzocht en mogelijk bij verder herstel gestart, maar dat tegelijkertijd onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden voor werkhervatting bij een andere werkgever. Dit houdt in dat er naast spoor 1 re-integratie ook een spoor 2 traject opgestart dient te worden.

 

Spoor 2 re-integratie (externe re-integratie)

Onder re-integratie in spoor 2 verstaan we alle activiteiten gericht op werkhervatting buitende eigen organisatie.

 

Als geen duurzaam passend werk bij de eigen werkgever gerealiseerd kan worden, moet werknemer zo snel mogelijk begeleid worden naar passende arbeid bij een andere werkgever. Begeleiding naar ander werk kan bijdragen aan een spoedige en duurzame terugkeer naar werk.

 

Wanneer een werknemer re-integreert bij een andere werkgever (re-integratie 2e spoor) is er veelal sprake van een tweetal ‘verliescomponenten’: verlies van de eigen baan en verlies van mogelijkheden. Een 2e spoortraject kan in de visie van Werkcontact pas succesvol starten als de werknemer open staat voor de begeleiding én het kan accepteren.

 

Een spoor 2 re-integratietraject kan bestaan uit:

  • Sollicitatietraining: effectief leren solliciteren en netwerken. Structuur brengen in het zoekproces, verkennen van arbeidskansen. Optimaal gebruiken van vacaturebronnen en social media, voorbereiden en evalueren van sollicitaties.
  • Persoonlijkheids-, interesse- en capaciteitentests
  • Competentieonderzoek: verkennen van kwaliteiten en wensen en hierin keuzes maken en de competenties verwerken in het CV
  • Werkervaringsplaats
  • Gedurende het traject gesprekken met een re-integratieadviseur en/of e-coaching

 

Nb. Het uiteindelijke zoekprofiel zal door het re-integratiebureau worden opgesteld.

    Contact & informatie

    Wilt u vrijblijvend meer informatie ontvangen over de mogelijkheden van spoor 2 re-integratie?
    Bel dan 088-033 30 08 of vul hier uw gegevens in en wij bellen of mailen u zo snel mogelijk terug.

    Naam *

    E-mail *

    Telefoon

    Bel mij terug

    Uw bericht *